Pulmoner emboli için Wells skoru
Kardiyoloji
Diğer adları: Wells-Score für Lungenembolie · Wells score for PE · Wells criteria for pulmonary embolism · Wells score for pulmonary embolism (PE)
Ne için kullanılır
Pulmoner emboli (PE) için Wells skoru: PE şüphesinde klinik test öncesi olasılık skoru. Maddeler:
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| 3 puan | derin ven trombozunun (DVT) klinik belirti ve semptomları |
| 3 puan | PE en olası tanıdır (alternatif bir tanı PE'den daha az olasıdır) |
| 1,5 puan | kalp hızı >100/min |
| 1,5 puan | son 4 hafta içinde immobilizasyon (3 gün veya daha uzun) ya da cerrahi |
| 1,5 puan | daha önce objektif olarak tanı konmuş DVT veya PE |
| 1 puan | hemoptizi |
| 1 puan | malignite (tedavi altında, son 6 ay içinde tedavi edilmiş veya palyatif) |
| Üç düzeyli yorum | düşük olasılık <2 puan; orta 2-6 puan; yüksek >6 puan. |
| İki düzeyli yorum | PE olası değil: 4 puan veya daha az; PE olası: 4 puandan fazla. |
Kaynak
Derivation of a simple clinical model to categorize patients probability of pulmonary embolism: increasing the models utility with the SimpliRED D-dimer
Thromb Haemost 2000;83:416-420 (Wells PS et al.)
PMID: 10744147
- Sürüm
- Wells ve ark. 2000 (üç düzeyli ve iki düzeyli sürümler)
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.