DVT için Wells skoru
Kardiyoloji
Diğer adları: Wells-Score für tiefe Venenthrombose (TVT) · Wells score for DVT · Wells criteria for DVT · Wells score for deep vein thrombosis (DVT)
Ne için kullanılır
Derin ven trombozu (DVT) için Wells skoru: alt ekstremite DVT şüphesinde klinik test öncesi olasılık skoru. 2003 modifiye sürümü, 1997 orijinaline 'daha önce belgelenmiş DVT' maddesini eklemiştir. Maddeler:
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| +1 | aktif kanser (süren tedavi veya son 6 ay içinde tedavi ya da palyatif) |
| +1 | yakın zamanda 3 günden uzun yatağa bağımlılık veya 12 hafta içinde majör cerrahi |
| +1 | diğer bacağa göre >3 cm baldır şişliği (tibial tüberozitenin 10 cm altından ölçülür) |
| +1 | kollateral (variköz olmayan) yüzeyel venler |
| +1 | tüm bacakta şişlik |
| +1 | derin venöz sistem boyunca lokalize hassasiyet |
| +1 | semptomatik bacakla sınırlı (bu bacakta daha belirgin) gode bırakan ödem |
| +1 | bacakta paralizi, parezi veya yakın zamanda alçı ile immobilizasyon |
| +1 | daha önce belgelenmiş DVT |
| -2 | en az DVT kadar olası alternatif tanı |
| İki düzeyli yorum (2003) | DVT olası: 2 veya daha fazla puan; DVT olası değil: 2 puandan az. |
| Üç düzeyli yorum (1997 orijinal) | düşük olasılık: 0 veya daha az; orta: 1-2; yüksek: 3 veya daha fazla. |
Kaynak
Evaluation of D-dimer in the diagnosis of suspected deep-vein thrombosis
N Engl J Med 2003;349:1227-1235 (Wells PS et al.)
DOI: 10.1056/NEJMoa023153
PMID: 14507948
- Sürüm
- DVT için modifiye Wells skoru (Wells 2003, iki düzeyli); orijinal üç düzeyli sürüm Wells 1997
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.