CHA2DS2-VA skoru

Kardiyoloji

Diğer adları: CHA2DS2-VASc skoru · CHA2DS2-VA-Score · CHA2DS2-VASc-Score · CHA2DS2-VA score · CHA2DS2-VASc score · CHA2DS2-VA score (stroke risk in atrial fibrillation)

Ne için kullanılır

CHA2DS2-VA skoru: atriyal fibrilasyonlu (AF) erişkinlerde inme ve tromboemboli için klinik risk faktörlerinin toplamı; 2024 European Society of Cardiology (ESC) AF kılavuzu tarafından benimsenmiştir. Cinsiyet kategorisi çıkarılmış CHA2DS2-VASc skorudur. Puanlar (toplam 0-8; daha yüksek toplam, daha yüksek tahmini inme riski anlamına gelir):

Sınıflama

KategoriAçıklama
Ckonjestif kalp yetersizliği (kalp yetersizliği semptom veya bulguları ya da azalmış sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF)): 1 puan
Hhipertansiyon (yüksek kan basıncı veya antihipertansif tedavi): 1 puan
A275 yaş veya üzeri: 2 puan
Ddiabetes mellitus: 1 puan
S2geçirilmiş inme, geçici iskemik atak (TIA) veya tromboemboli: 2 puan
Vvasküler hastalık (geçirilmiş miyokard enfarktüsü gibi koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı veya kompleks aort plağı): 1 puan
A65-74 yaş: 1 puan
Önceki sürüm: CHA2DS2-VASc (Lip 2010)aynı maddeler artı Sc = cinsiyet kategorisi (kadın cinsiyet 1 puan); toplam 0-9.

Kaynak

2024 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS)

ESC · Eur Heart J 2024;45:3314-3414 (Van Gelder IC et al.)

DOI: 10.1093/eurheartj/ehae176

PMID: 39210723

Sürüm
ESC 2024 atriyal fibrilasyon kılavuzu (CHA2DS2-VA, cinsiyet kategorisi çıkarılmış); önceki sürüm CHA2DS2-VASc (Lip 2010)
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar