TIMI risk skoru (UA/NSTEMI)
Kardiyoloji
Diğer adları: TIMI-Risikoscore (instabile Angina/NSTEMI) · TIMI risk score for UA/NSTEMI · TIMI risk score for unstable angina / NSTEMI
Ne için kullanılır
Kararsız angina / ST yükselmesiz miyokard enfarktüsü (UA/NSTEMI) için TIMI (Thrombolysis In Myocardial Infarction) risk skoru: başvuruda değerlendirilen yedi evet/hayır öngördürücüsü, her biri 1 puan, toplam 0-7; daha yüksek toplam, erken olumsuz olay riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir (ölüm, yeni veya tekrarlayan Mİ ya da acil revaskülarizasyon gerektiren ağır tekrarlayan iskemi; türetme çalışmasında 14 gün içinde).
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| 1 | 65 yaş veya üzeri |
| 2 | en az 3 koroner arter hastalığı (KAH) risk faktörü (aile öyküsünde KAH, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diyabet, aktif sigara içiciliği) |
| 3 | bilinen %50 veya daha fazla koroner darlık |
| 4 | son 7 gün içinde aspirin kullanımı |
| 5 | ağır angina: son 24 saatte en az 2 angina atağı |
| 6 | başvuru EKG'sinde 0,5 mm veya daha fazla ST segment sapması |
| 7 | yüksek serum kardiyak belirteçleri |
| Not | STEMI için ayrı bir TIMI risk skoru vardır; TIMI akım derecesi bununla ilişkisiz bir anjiyografik derecelendirmedir. |
Kaynak
The TIMI risk score for unstable angina/non-ST elevation MI: a method for prognostication and therapeutic decision making
JAMA 2000;284:835-842 (Antman EM et al.)
PMID: 10938172
- Sürüm
- Antman ve ark. 2000 (orijinal, değişmemiş)
- Kontrol tarihi
- Karşılaştırıldığı kaynaklar
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.