Revize Cenevre skoru
Kardiyoloji
Diğer adları: Revidierter Genfer Score · Revised Geneva score · Revised Geneva score (pulmonary embolism)
Ne için kullanılır
Revize Geneva skoru: pulmoner emboli (PE) şüphesinde, yalnızca objektif klinik değişkenlere dayanan (hekim yargısına dayalı madde içermeyen) standartlaştırılmış klinik test öncesi olasılık skoru. Maddeler:
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| 1 puan | 65 yaş üzeri |
| 3 puan | geçirilmiş derin ven trombozu (DVT) veya PE |
| 2 puan | son bir ay içinde cerrahi veya alt ekstremite kırığı |
| 2 puan | aktif malign durum |
| 3 puan | tek taraflı alt ekstremite ağrısı |
| 2 puan | hemoptizi |
| Kalp hızı | 75-94/min: 3 puan; 95/min veya daha fazla: 5 puan |
| 4 puan | alt ekstremitede derin ven palpasyonunda ağrı ve tek taraflı ödem |
| Yorum | düşük klinik olasılık 0-3 puan; orta 4-10 puan; yüksek 11 puan veya daha fazla. |
| Not | basitleştirilmiş revize Geneva skoru (madde başına bir puan) da mevcuttur. |
Kaynak
Prediction of pulmonary embolism in the emergency department: the revised Geneva score
Ann Intern Med 2006;144:165-171 (Le Gal G et al.)
DOI: 10.7326/0003-4819-144-3-200602070-00004
PMID: 16461960
- Sürüm
- Revize Geneva skoru (Le Gal 2006)
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.