Pnömoni Şiddet İndeksi (PSI)
Göğüs hastalıkları
Diğer adları: Pneumonia Severity Index (PSI) · PORT-Score · PORT score · Pneumonia Severity Index (PSI / PORT score)
Ne için kullanılır
Pneumonia Patient Outcomes Research Team (PORT) tarafından geliştirilen Pneumonia Severity Index (PSI), toplum kökenli pnömonili erişkinleri 20 değişken kullanarak iki adımda beş risk sınıfına ayırır. Yalnızca ana hatlar verilmiştir; puan değerleri orijinal tablodadır.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Adım 1 (sınıf I) | ≤50 yaş, beş eşlik eden hastalıktan (neoplastik hastalık, karaciğer hastalığı, konjestif kalp yetersizliği, serebrovasküler hastalık, böbrek hastalığı) hiçbiri yok ve beş muayene bulgusundan (bilinç durumunda değişiklik, nabız ≥125/min, solunum sayısı ≥30/min, sistolik kan basıncı <90 mmHg, vücut sıcaklığı <35 °C veya ≥40 °C) hiçbiri yok: sınıf I, puanlama gerekmez. |
| Adım 2 değişkenleri | diğer tüm hastalar yaş (yıl olarak, kadınlarda indirimle), huzurevinde kalma, beş hastalık, beş muayene bulgusu ve yedi laboratuvar veya görüntüleme bulgusu (arteriyel pH, kan üre azotu, sodyum, glukoz, hematokrit, arteriyel oksijen (PaO2), akciğer grafisinde plevral efüzyon) için puan alır. |
| Sınıf II | ≤70 puan |
| Sınıf III | 71-90 puan |
| Sınıf IV | 91-130 puan |
| Sınıf V | >130 puan |
| Yorum | sınıf I-III genellikle düşük risk, sınıf IV orta ve sınıf V yüksek risk olarak gruplanır. |
Kaynak
A prediction rule to identify low-risk patients with community-acquired pneumonia
N Engl J Med 1997;336:243-250 (Fine MJ et al.)
DOI: 10.1056/NEJM199701233360402
PMID: 8995086
- Sürüm
- Fine ve ark. 1997 (PORT); sınıf I-V değişmemiştir
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.