CURB-65 skoru

Göğüs hastalıkları

Diğer adları: CURB-65-Score · CURB-65 score · CURB-65 score (severity of community-acquired pneumonia)

Ne için kullanılır

CURB-65, hastanede değerlendirilen erişkinlerde toplum kökenli pnömoninin (TKP) ağırlığını derecelendirir. Mevcut her özellik için bir puan (0-5 puan).

Sınıflama

KategoriAçıklama
Cyeni gelişen konfüzyon: 1 puan
Uüre >7 mmol/L (kan üre azotu >19 mg/dL): 1 puan
Rsolunum sayısı ≥30/min: 1 puan
Bkan basıncı: sistolik <90 mmHg veya diyastolik ≤60 mmHg: 1 puan
65yaş ≥65: 1 puan
Yorum (BTS grupları)0-1: düşük ağırlık; 2: orta ağırlık; 3-5: yüksek ağırlık.
İlişkili skorCRB-65, kan testi olmadan kullanılabilmesi için üreyi dışarıda bırakır (0-4 puan).

Kaynak

Defining community acquired pneumonia severity on presentation to hospital: an international derivation and validation study

Thorax 2003;58:377-382 (Lim WS et al.)

DOI: 10.1136/thorax.58.5.377

PMID: 12728155

Sürüm
Lim ve ark. 2003; ağırlık grupları BTS erişkin toplum kökenli pnömoni kılavuzundaki (2009 güncellemesi) gibidir
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar