NIH İnme Skalası (NIHSS)

Nöroloji

Diğer adları: NIH-Stroke-Scale (NIHSS) · NIHSS-Score · NIH Stroke Scale · National Institutes of Health Stroke Scale · National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS)

Ne için kullanılır

NIH İnme Skalası (NIHSS): akut inmede nörolojik defisiti nicelendiren standart bir yatak başı muayenesi; 15 madde puanlanır ve toplanır (0 = ölçülebilir defisit yok, en fazla 42).

Sınıflama

KategoriAçıklama
1a Bilinç düzeyi0-3
1b Sorular (ay, yaş)0-2
1c Komutlar (gözleri açma/kapama, el sıkma)0-2
2 En iyi bakış (horizontal göz hareketleri)0-2
3 Görme alanları0-3
4 Fasiyal paralizi0-3
5a/5b Kol motor, sol/sağher biri 0-4 (drift testi)
6a/6b Bacak motor, sol/sağher biri 0-4 (drift testi)
7 Ekstremite ataksisi0-2
8 Duyu0-2
9 En iyi dil (afazi)0-3
10 Dizartri0-2
11 Ekstinksiyon ve inatansiyon (ihmal)0-2
Toplam0 ile 42 arası; daha yüksek değer daha büyük defisit anlamına gelir.
Sıkça belirtilen ağırlık aralıkları0 inme semptomu yok; 1-4 minör; 5-15 orta; 16-20 orta-ağır; 21-42 ağır. Bu aralıklar orijinal skalanın parçası değildir ve çalışmalar farklı eşik değerler kullanır.

Kaynak

Measurements of acute cerebral infarction: a clinical examination scale

Stroke 1989;20:864–870 (Brott T et al.)

DOI: 10.1161/01.str.20.7.864

PMID: 2749846

Sürüm
NIHSS 15 maddelik versiyon (Brott ve ark. 1989; bugün kullanılan standart madde seti)
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar