Glasgow Koma Skalası
Nöroloji
Diğer adları: Glasgow-Koma-Skala (GCS) · Glasgow Coma Scale · Glasgow Coma Scale (GCS)
Ne için kullanılır
Glasgow Koma Skalası (GCS; Teasdale ve Jennett 1974): her biri en iyi yanıta göre puanlanan üç yanıta dayanarak bilinç düzeyi.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Göz açma (E), 1-4 | 4 spontan; 3 sese (konuşmaya); 2 basınca (ağrıya); 1 yok. |
| Sözel yanıt (V), 1-5 | 5 oryante; 4 konfüze; 3 kelimeler (uygunsuz kelimeler); 2 sesler (anlaşılmaz sesler); 1 yok. |
| Motor yanıt (M), 1-6 | 6 komutlara uyar; 5 lokalize eder; 4 normal fleksiyon (geri çekme); 3 anormal fleksiyon; 2 ekstansiyon; 1 yok. |
| Toplam (E + V + M) 3 ile 15 arasındadır; test edilemeyen bir yanıt (örn. entübe hastada sözel yanıt) 'NT' (not testable, test edilemez) olarak kaydedilir ve bileşenler ayrı ayrı bildirilir (örn. E2 V1 M4). Skalanın yazarları tek tek hastaları üç bileşenle tanımlar ve toplamı esas olarak grupları nitelemek için kullanır. | |
| Travmatik beyin hasarı ağırlığı için yaygın kullanım | 13-15 hafif, 9-12 orta, 3-8 ağır (bazı kaynaklar 13'ü orta gruba yerleştirir). ABD National Institute of Neurological Disorders and Stroke tarafından oluşturulan 2024 tarihli bir çerçeve (CBI-M: klinik, biyobelirteçler, görüntüleme, modifiye ediciler), bu GCS temelli etiketlere ek alanlar ekler. |
Kaynak
The Glasgow Coma Scale at 40 years: standing the test of time
Lancet Neurol 2014;13:844–854 (Teasdale G et al.)
DOI: 10.1016/S1474-4422(14)70120-6
PMID: 25030516
- Sürüm
- Teasdale & Jennett 1974 (1977'den beri toplam 3-15); yapılandırılmış değerlendirme yaklaşımı, Teasdale ve ark. 2014
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.