FOUR skoru
Nöroloji
Diğer adları: FOUR-Score · FOUR score · Full Outline of UnResponsiveness score · FOUR score (Full Outline of UnResponsiveness)
Ne için kullanılır
FOUR skoru: dört bileşenli koma skalası (göz, motor, beyin sapı refleksleri, solunum), her biri 0-4, toplam 0-16; GCS'den farklı olarak sözel yanıt gerektirmez ve beyin sapı bulgularını içerir.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Göz (E) | 4 göz kapakları açık veya açılmış, komutla takip ediyor veya göz kırpıyor; 3 açık ancak takip etmiyor; 2 kapalı, yüksek sesle açılıyor; 1 kapalı, ağrıyla açılıyor; 0 ağrıyla da kapalı kalıyor. |
| Motor (M) | 4 komutla başparmak kaldırma, yumruk yapma veya zafer işareti; 3 ağrıyı lokalize ediyor; 2 ağrıya fleksiyon; 1 ağrıya ekstansiyon; 0 ağrıya yanıt yok veya jeneralize miyoklonik status. |
| Beyin sapı (B) | 4 pupil ve kornea refleksleri mevcut; 3 bir pupil geniş ve fikse; 2 pupil veya kornea refleksleri yok; 1 pupil ve kornea refleksleri yok; 0 pupil, kornea ve öksürük refleksleri yok. |
| Solunum (R) | 4 entübe değil, düzenli solunum; 3 entübe değil, Cheyne-Stokes solunumu; 2 entübe değil, düzensiz solunum; 1 ventilatör hızının üzerinde soluyor; 0 ventilatör hızında soluyor veya apne. |
| Toplam | 0 ile 16 arası; düşük değer daha derin yanıtsızlık anlamına gelir. |
Kaynak
Validation of a new coma scale: The FOUR score
Ann Neurol 2005;58:585–593 (Wijdicks EFM et al.)
DOI: 10.1002/ana.20611
PMID: 16178024
- Sürüm
- FOUR skoru (Wijdicks ve ark. 2005)
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.