HAS-BLED skoru

Kardiyoloji

Diğer adları: HAS-BLED-Score · HAS-BLED score · HAS-BLED score (bleeding risk in atrial fibrillation)

Ne için kullanılır

HAS-BLED skoru: antikoagülan kullanan veya antikoagülasyon düşünülen atriyal fibrilasyonlu hastalarda kanama riski skoru. Her madde 1 puan; toplam 0-9:

Sınıflama

KategoriAçıklama
Hhipertansiyon, kontrolsüz (sistolik kan basıncı >160 mmHg): 1 puan
Aanormal böbrek fonksiyonu (diyaliz, böbrek nakli veya serum kreatinin yaklaşık 200 µmol/L (2,26 mg/dL) ya da daha yüksek) ve anormal karaciğer fonksiyonu (siroz veya normalin üst sınırının >2 katı bilirubin ile birlikte normalin üst sınırının >3 katı AST/ALT/alkalen fosfataz): her biri 1 puan
Sgeçirilmiş inme: 1 puan
Bkanama öyküsü veya kanamaya yatkınlık: 1 puan
Llabil uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) (dengesiz veya yüksek değerler ya da terapötik aralıkta kalma süresi <%60): 1 puan
Eyaşlı, 65 yaş üzeri: 1 puan
Dilaçlar (antitrombosit ajanlar veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) ve alkol (haftada 8 veya daha fazla içki): her biri 1 puan
Yorum3 veya daha yüksek skor yüksek kanama riski, 0-2 daha düşük risk olarak sınıflanır.

Kaynak

A novel user-friendly score (HAS-BLED) to assess 1-year risk of major bleeding in patients with atrial fibrillation: the Euro Heart Survey

Chest 2010;138:1093-1100 (Pisters R et al.)

DOI: 10.1378/chest.10-0134

PMID: 20299623

Sürüm
Pisters ve ark. 2010 (Euro Heart Survey); güncel kullanımda değişmemiştir
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar