SIRS kriterleri
Yoğun bakım ve enfeksiyon hastalıkları
Diğer adları: SIRS-Kriterien · SIRS criteria · SIRS criteria (systemic inflammatory response syndrome)
Ne için kullanılır
Sistemik inflamatuvar yanıt sendromu (SIRS), dört kriterden en az İKİSİ karşılandığında mevcuttur (ACCP/SCCM uzlaşısı, 1991/1992).
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Vücut sıcaklığı | >38 °C veya <36 °C |
| Kalp hızı | >90/dk |
| Solunum | solunum hızı >20/dk veya arteriyel karbondioksit (PaCO2) <32 mmHg (4,3 kPa) |
| Lökositler | >12.000/µL veya <4.000/µL ya da >%10 immatür (çomak) form |
| Durum | eski sepsis tanımları (Sepsis-1 ve -2) SIRS artı enfeksiyonu kullanıyordu; Sepsis-3 görev grubu (2016) SIRS'ı sepsisi tanımlamada yararsız buldu; sepsis artık organ disfonksiyonu (SOFA) ile tanımlanmaktadır. |
Kaynak
Definitions for sepsis and organ failure and guidelines for the use of innovative therapies in sepsis
Chest 1992;101:1644-1655 (Bone RC et al.; ACCP/SCCM Consensus Conference Committee)
PMID: 1303622
- Sürüm
- ACCP/SCCM uzlaşısı 1991 (yayın 1992); Sepsis-3'ten (2016) bu yana sepsis tanımının parçası değildir
- Kontrol tarihi
- Karşılaştırıldığı kaynaklar
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.