NEWS2 erken uyarı skoru
Yoğun bakım ve enfeksiyon hastalıkları
Diğer adları: NEWS2 (National Early Warning Score 2) · National Early Warning Score 2 (NEWS2)
Ne için kullanılır
NEWS2 altı fizyolojik parametreyi (her biri 0-3 puan) puanlar ve ek oksijen için 2 puan ekler; toplam (0-20), akut hasta erişkinlerin klinik riskini derecelendirir. Puanlar:
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Solunum hızı (/dk) | ≤8: 3; 9-11: 1; 12-20: 0; 21-24: 2; ≥25: 3 |
| SpO2 skala 1 (%) | ≤91: 3; 92-93: 2; 94-95: 1; ≥96: 0 |
| SpO2 skala 2 (%) | yalnızca hedefi %88-92 olan doğrulanmış hiperkapnik solunum yetmezliğinde: ≤83: 3; 84-85: 2; 86-87: 1; 88-92 veya oda havasında ≥93: 0; oksijenle 93-94: 1; oksijenle 95-96: 2; oksijenle ≥97: 3 |
| Oda havası veya oksijen | ek oksijen: 2; oda havası: 0 |
| Sistolik kan basıncı (mmHg) | ≤90: 3; 91-100: 2; 101-110: 1; 111-219: 0; ≥220: 3 |
| Nabız (/dk) | ≤40: 3; 41-50: 1; 51-90: 0; 91-110: 1; 111-130: 2; ≥131: 3 |
| Bilinç | uyanık (alert): 0; yeni gelişen konfüzyon ya da yalnızca sese veya ağrıya yanıt ya da yanıtsızlık (CVPU): 3 |
| Vücut sıcaklığı (°C) | ≤35,0: 3; 35,1-36,0: 1; 36,1-38,0: 0; 38,1-39,0: 1; ≥39,1: 2 |
| Klinik risk | toplam 0-4: düşük; herhangi tek bir parametrede 3 puan: düşük-orta; toplam 5-6: orta; 7 veya üzeri: yüksek. |
Kaynak
National Early Warning Score (NEWS) 2: Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS
Royal College of Physicians, London, report of a working party, December 2017
- Sürüm
- NEWS2, Royal College of Physicians, Aralık 2017 (güncel)
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.