Rockall skoru
Gastroenteroloji ve hepatoloji
Diğer adları: Rockall-Score · Rockall score · Rockall score (upper gastrointestinal bleeding)
Ne için kullanılır
Akut üst gastrointestinal kanama için risk skoru. Endoskopi öncesi (klinik) skor yaş, şok ve komorbiditeyi kullanır (0–7); tam skor endoskopik tanıyı ve yakın zamanda geçirilmiş kanama stigmatlarını ekler (0–11).
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Yaş | 60 yaş altı 0; 60–79 yaş 1; 80 yaş veya üstü 2 |
| Şok | yok (nabız 100/dk altı, sistolik kan basıncı (SBP) 100 mm Hg veya üstü) 0; taşikardi (nabız 100/dk üstü, SBP 100 mm Hg veya üstü) 1; hipotansiyon (SBP 100 mm Hg altı) 2 |
| Komorbidite | majör komorbidite yok 0; kalp yetersizliği, iskemik kalp hastalığı veya başka herhangi bir majör komorbidite 2; böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği veya yaygın malignite 3 |
| Endoskopik tanı | Mallory-Weiss yırtığı veya lezyon yok ve stigmat yok 0; diğer tüm tanılar 1; üst gastrointestinal malignite 2 |
| Yakın zamanda geçirilmiş kanama stigmatları | yok veya yalnızca koyu nokta 0; üst gastrointestinal kanalda kan, yapışık pıhtı, görünür veya fışkıran damar 2 |
| Aralık | endoskopi öncesi 0–7; tam 0–11; daha yüksek skorlar daha yüksek riski gösterir |
Kaynak
Risk assessment after acute upper gastrointestinal haemorrhage
Gut 1996;38:316–321 (Rockall TA et al.)
DOI: 10.1136/gut.38.3.316
PMID: 8675081
- Sürüm
- Rockall 1996, güncel kullanımda
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.