Child-Pugh skoru
Gastroenteroloji ve hepatoloji
Diğer adları: Child-Turcotte-Pugh sınıflaması · Child-Pugh-Score · Child-Turcotte-Pugh-Klassifikation · Child-Pugh score · Child-Turcotte-Pugh score · Child-Pugh score (Child-Turcotte-Pugh, severity of cirrhosis)
Ne için kullanılır
Başlıca karaciğer sirozu olmak üzere kronik karaciğer hastalığının ağırlığını beş bulgudan oluşturulan bir skorla değerlendirir. Her bulgu 1 ile 3 puan verir; toplam 5 ile 15 arasındadır ve A, B veya C sınıfı olarak bildirilir.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Total bilirubin | 1 puan 2 mg/dL altı (34 µmol/L altı); 2 puan 2–3 mg/dL (34–50 µmol/L); 3 puan 3 mg/dL üstü (50 µmol/L üstü) |
| Serum albümin | 1 puan 3,5 g/dL üstü (35 g/L üstü); 2 puan 2,8–3,5 g/dL; 3 puan 2,8 g/dL altı |
| Uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) | 1 puan 1,7 altı; 2 puan 1,7–2,3; 3 puan 2,3 üstü (eski form: protrombin zamanında 4 s'den az, 4–6 s, 6 s'den fazla uzama) |
| Asit | 1 puan yok; 2 puan az (hafif); 3 puan orta veya daha fazla |
| Hepatik ensefalopati | 1 puan yok; 2 puan derece 1–2 (veya ilaçla kontrol altında); 3 puan derece 3–4 (veya refrakter) |
| Sınıf A | 5–6 puan |
| Sınıf B | 7–9 puan |
| Sınıf C | 10–15 puan |
| Tarihçe | Child ve Turcotte (1964) bilirubin, albümin, asit, ensefalopati ve beslenme durumunu kullanmıştır; Pugh (1973) beslenme durumunun yerine protrombin zamanını koymuş ve puanlamayı eklemiştir. |
Kaynak
Transection of the oesophagus for bleeding oesophageal varices
Br J Surg 1973;60:646–649 (Pugh RN et al.)
PMID: 4541913
- Sürüm
- Child-Pugh (Child-Turcotte 1964'ün Pugh 1973 modifikasyonu); güncel kullanımda protrombin zamanı yerine INR
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.