Ranson kriterleri

Gastroenteroloji ve hepatoloji

Diğer adları: Ranson-Kriterien · Ranson criteria · Ranson criteria (acute pancreatitis)

Ne için kullanılır

Akut pankreatitin ağırlığını derecelendirmek için başvuruda ve ilk 48 saat içinde değerlendirilen on bir kriter; karşılanan her kriter 1 puan verir.

Sınıflama

KategoriAçıklama
Başvurudayaş 55 yaş üstü; lökosit sayısı 16.000/mm³ üstü; kan glukozu 200 mg/dL (11,1 mmol/L) üstü; laktat dehidrogenaz (LDH) 350 IU/L üstü; aspartat aminotransferaz (AST) 250 IU/L üstü
48 saat içindehematokritte 10 yüzde puanından fazla düşüş; kan üre azotunda (BUN) 5 mg/dL'den fazla artış; serum kalsiyum 8 mg/dL (2,0 mmol/L) altı; arteriyel PaO2 60 mm Hg altı; baz açığı 4 mEq/L üstü; tahmini sıvı sekestrasyonu 6 L üstü
Yorum3 veya daha fazla kriter ağır akut pankreatiti gösterir
Sınırlılıktam skor ancak 48 saat sonunda elde edilebilir.

Kaynak

Prognostic signs and the role of operative management in acute pancreatitis

Surg Gynecol Obstet 1974;139:69–81 (Ranson JH et al.)

PMID: 4834279

Sürüm
Ranson 1974 (safra taşına bağlı olmayan pankreatit kriterleri); safra taşı pankreatiti için ayrı bir set mevcuttur
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar