Pediatrik erken uyarı skoru (PEWS)

Pediatri

Diğer adları: Pädiatrischer Frühwarnscore (PEWS) · Paediatric Early Warning Score (PEWS) · Pediatric Early Warning Score · Paediatric Early Warning Score (PEWS) — outline

Ne için kullanılır

Pediatrik Erken Uyarı Skorları (Paediatric Early Warning Scores, PEWS), hastanede yatan çocuklar için yatak başı izle-ve-tetikle (track-and-trigger) skorlarıdır. Farklı maddeler, yaş grupları ve tetikleme eşikleri içeren çok sayıda versiyon vardır; bu nedenle toplamlar versiyonlar arasında karşılaştırılamaz. İlk yayımlanan versiyon olan Brighton PEWS'in ana hatları:

Sınıflama

KategoriAçıklama
Brighton PEWS bileşenleridavranış (uyanıklık), kardiyovasküler (deri rengi, kapiller dolum zamanı, kalp hızı) ve solunum (solunum hızı, retraksiyonlar, oksijen gereksinimi); her biri 0–3 puan.
Ek puanlarsürekli nebülize/inhale tedavi için 2 puan ve persistan postoperatif kusma için 2 puan.
Toplam0–13; 0 normal fizyolojik durumu, daha yüksek toplamlar daha fazla kötüleşmeyi gösterir. Kalp ve solunum hızları yaşa özgü normal aralıklara göre değerlendirilir (Akre ve ark., 2010'un modifiye versiyonunda olduğu gibi).
Diğer versiyonlarörn. Bedside PEWS (Parshuram) ve C-CHEWS; bir toplamı yorumlamak için skor versiyonunun ve yerel tetikleme düzeylerinin bilinmesi gerekir.

Kaynak

Detecting and managing deterioration in children

Paediatr Nurs 2005;17:32–35 (Monaghan A)

DOI: 10.7748/paed2005.02.17.1.32.c964

PMID: 15751446

Sürüm
Brighton PEWS (Monaghan 2005), ilk yayımlanan versiyon olarak; çok sayıda yerel versiyon
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar