Downes skoru
Pediatri
Diğer adları: Downes-Score · Downes score (RDS score) · Downes score (neonatal respiratory distress)
Ne için kullanılır
Downes skoru (Downes ve ark. 1970), yenidoğanlarda solunum sıkıntısını her biri 0–2 puan alan beş bulguyla derecelendirir; toplam 0–10, daha yüksek toplamlar daha ağır sıkıntı anlamına gelir.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Solunum hızı | 60/dk altında 0; 60–80/dk 1; 80/dk üzerinde (veya apne atakları) 2. |
| Siyanoz | yok 0; orijinal: oda havasında 1, %40 oksijende 2; modifiye versiyonlar: oksijenle düzelen 1, oksijene rağmen 2. |
| Retraksiyonlar | yok 0; hafif 1; orta-ağır 2. |
| İnleme (grunting) | yok 0; stetoskopla duyulabilir 1; stetoskopsuz duyulabilir 2. |
| Hava girişi (inspiratuvar solunum sesleri) | net/iyi 0; gecikmiş veya azalmış 1; zorlukla duyulabilir veya yok 2. |
| Eşikler | eşik değerler kullanıcılar arasında farklılık gösterir (örneğin 4–6 orta, 8–10 ağır sıkıntı olarak tanımlanır). |
Kaynak
Respiratory distress syndrome of newborn infants. I. New clinical scoring system (RDS score) with acid–base and blood-gas correlations
Clin Pediatr (Phila) 1970;9:325–331 (Downes JJ, Vidyasagar D, Boggs TR Jr, Morrow GM 3rd)
DOI: 10.1177/000992287000900607
PMID: 5419441
- Sürüm
- Downes ve ark. 1970 (RDS skoru); modifiye versiyonları yaygın olarak kullanılır
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.