Mayo skoru (ülseratif kolit)
Gastroenteroloji ve hepatoloji
Diğer adları: Mayo-Score (Colitis ulcerosa) · Mayo-Endoskopie-Subscore · Mayo score (ulcerative colitis) · Mayo endoscopic subscore · Mayo score for ulcerative colitis (and Mayo endoscopic subscore)
Ne için kullanılır
Ülseratif kolit için her biri 0–3 puanlanan dört bileşenli aktivite indeksi; toplam 0 ile 12 arasındadır.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Dışkılama sıklığı | 0 normal; 1 normalden günde bir ila iki fazla dışkılama; 2 üç ila dört fazla; 3 normalden beş veya daha fazla dışkılama fazla |
| Rektal kanama | 0 yok; 1 dışkılamaların yarısından azında dışkıyla birlikte kan çizgileri; 2 dışkılamaların çoğunda dışkıyla birlikte belirgin kan; 3 yalnızca kan çıkışı |
| Endoskopik alt skor (Mayo endoskopik skoru) | 0 normal veya inaktif; 1 hafif (eritem, azalmış vasküler patern, hafif frajilite); 2 orta (belirgin eritem, vasküler paternin kaybı, frajilite, erozyonlar); 3 ağır (spontan kanama, ülserasyon) |
| Hekimin genel değerlendirmesi | 0 normal; 1 hafif; 2 orta; 3 ağır hastalık |
| Parsiyel Mayo skoru | endoskopik alt skor olmaksızın aynı indeks |
| Not | birçok çalışma frajiliteyi yalnızca alt skor 2 ve üzerinde puanlar (modifiye endoskopik alt skor); remisyon, hafif, orta ve ağır aktivite bantları çalışmalar arasında farklıdır. |
Kaynak
Coated oral 5-aminosalicylic acid therapy for mildly to moderately active ulcerative colitis. A randomized study
N Engl J Med 1987;317:1625–1629 (Schroeder KW et al.)
DOI: 10.1056/NEJM198712243172603
PMID: 3317057
- Sürüm
- Mayo skoru / hastalık aktivite indeksi (Schroeder 1987), güncel kullanımda
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.