CASPAR kriterleri
Romatoloji
Diğer adları: CASPAR-Kriterien · CASPAR criteria · CASPAR criteria (classification of psoriatic arthritis)
Ne için kullanılır
ClASsification criteria for Psoriatic ARthritis (CASPAR; psöriatik artrit sınıflama kriterleri): inflamatuvar eklem hastalığı (eklem, omurga veya entezisler) olan bir hasta, aşağıdaki maddelerden ≥3 puan aldığında psöriatik artrit olarak sınıflanır.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Mevcut psöriazis | 2 puan. |
| Kişisel psöriazis öyküsü | 1 puan (yalnızca mevcut psöriazis yoksa sayılır). |
| Ailede psöriazis öyküsü | 1 puan, birinci veya ikinci derece akrabada (yalnızca mevcut psöriazis ve kişisel öykü yoksa sayılır). |
| Psöriatik tırnak distrofisi | 1 puan (örneğin onikoliz, tırnakta çukurlaşma (pitting), hiperkeratoz). |
| Romatoid faktör negatifliği | 1 puan. |
| Daktilit | 1 puan, mevcut veya geçirilmiş. |
| Jukstaartiküler yeni kemik oluşumu | 1 puan: el veya ayak direkt grafilerinde eklem kenarlarına yakın, sınırları belirsiz ossifikasyon (osteofit değil). |
| Yorum | inflamatuvar eklem hastalığı artı ≥3 puan: psöriatik artrit olarak sınıflanır. |
Kaynak
Classification criteria for psoriatic arthritis: development of new criteria from a large international study
Arthritis Rheum 2006;54:2665–2673 (Taylor W et al.; CASPAR Study Group)
DOI: 10.1002/art.21972
PMID: 16871531
- Sürüm
- CASPAR 2006 (güncel)
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.