Beighton skoru
Romatoloji
Diğer adları: Beighton-Score · Beighton score · Beighton score (generalised joint hypermobility)
Ne için kullanılır
Jeneralize eklem hipermobilitesinin (GJH) dokuz puanlık klinik skoru: dört manevra her iki tarafta (taraf başına 1 puan), biri tek kez test edilir.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Serçe parmak | beşinci metakarpofalangeal eklemin 90°'nin ötesinde pasif dorsifleksiyonu: el başına 1 puan (en fazla 2). |
| Başparmak | başparmağın önkolun fleksör yüzüne pasif appozisyonu: el başına 1 puan (en fazla 2). |
| Dirsek | 10°'nin ötesinde hiperekstansiyon: dirsek başına 1 puan (en fazla 2). |
| Diz | 10°'nin ötesinde hiperekstansiyon: diz başına 1 puan (en fazla 2). |
| Gövde | dizler tam ekstansiyondayken öne fleksiyonda avuç içlerinin yere düz olarak değmesi: 1 puan. |
| Eşik değerler (2017 hipermobil Ehlers-Danlos sendromu kriterleri) | GJH: prepubertal çocuk ve ergenlerde ≥6/9, 50 yaşına kadar pubertal erkek ve kadınlarda ≥5/9, 50 yaş üzerinde ≥4/9. |
Kaynak
Articular mobility in an African population
Ann Rheum Dis 1973;32:413–418 (Beighton P, Solomon L, Soskolne CL)
DOI: 10.1136/ard.32.5.413
PMID: 4751776
- Sürüm
- Beighton 1973 (9 puanlık skor); yaşa özgü eşik değerler 2017 uluslararası EDS sınıflamasından (hipermobil EDS)
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.