Bishop skoru

Obstetri

Diğer adları: Bishop-Score · Zervix-Score nach Bishop · Bishop score · Bishop score (cervical ripeness before induction of labour)

Ne için kullanılır

Bishop skoru (Bishop 1964), doğum indüksiyonu öncesinde serviksin ne kadar uygun ('olgun') olduğunu vajinal muayenede beş özellik üzerinden değerlendirir; toplam 0–13.

Sınıflama

KategoriAçıklama
Dilatasyonkapalı 0; 1–2 cm 1; 3–4 cm 2; 5 cm veya üzeri 3.
Silinme%0–30: 0; %40–50: 1; %60–70: 2; %80 veya üzeri: 3.
Önde gelen kısmın seviyesi (spina iskiadikalara göre cm)−3: 0; −2: 1; −1 veya 0: 2; +1 veya +2: 3.
Kıvamsert 0; orta (orta derecede sert) 1; yumuşak 2.
Serviksin pozisyonuposterior 0; orta pozisyon 1; anterior 2.
Yorumdaha yüksek toplam daha uygun bir serviks anlamına gelir. Tek bir evrensel eşik değer yoktur: düşük toplamlar (çoğunlukla 5 veya altı) uygun olmayan serviksi, yüksek toplamlar (çoğunlukla 8 veya üzeri) uygun serviksi tanımlar.
Modifiye versiyonlarmodifiye Bishop skorları (örn. Burnett 1966) silinme yerine servikal uzunluğu kullanır veya başka maddeler ekler; toplamları orijinal skorun toplamlarıyla birbirinin yerine kullanılamaz.

Kaynak

Pelvic scoring for elective induction

Obstet Gynecol 1964;24:266–268 (Bishop EH)

PMID: 14199536

Sürüm
Bishop 1964 (orijinal beş maddelik skor); modifiye versiyonları mevcuttur
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar