Apgar skoru
Obstetri
Diğer adları: Apgar-Score · Apgar-Schema · Apgar score · Apgar score (newborn assessment)
Ne için kullanılır
Apgar skoru (Virginia Apgar, 1953), yenidoğanın doğum sonrası durumunu her biri 0, 1 veya 2 puan alan beş bulguyla değerlendirir (toplam 0–10). 1. ve 5. dakikalarda kaydedilir; 5. dakika skoru 7'nin altındaysa 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Kalp hızı (Pulse) | yok 0; 100/dk altında 1; 100/dk veya üzeri 2. |
| Solunum çabası (Respiration) | yok 0; yavaş veya düzensiz 1; iyi, ağlıyor 2. |
| Kas tonusu (Activity) | gevşek 0; ekstremitelerde bir miktar fleksiyon 1; aktif hareket 2. |
| Refleks irritabilite (Grimace) | yanıt yok 0; yüz buruşturma 1; ağlama, öksürme veya hapşırma 2. |
| Deri rengi (Appearance) | tüm vücut mavi veya soluk 0; gövde pembe, ekstremiteler mavi 1; tamamen pembe 2. |
| Yorum (5. dakika skoru, term ve geç preterm bebekler; AAP/ACOG) | 7–10 güven verici; 4–6 orta derecede anormal; 0–3 düşük. |
| Sınırlılıklar | skor bebeğin o andaki durumunu tanımlar; düşük skor tek başına asfiksi tanısı koydurmaz. |
| Anımsatıcı | APGAR = Appearance (görünüm), Pulse (nabız), Grimace (yüz buruşturma), Activity (aktivite), Respiration (solunum). |
Kaynak
The Apgar Score
AAP / ACOG · Pediatrics 2015;136:819–822 (AAP Committee on Fetus and Newborn; ACOG Committee on Obstetric Practice); original: Apgar V, Curr Res Anesth Analg 1953;32:260–267
PMID: 26416932
- Sürüm
- Apgar 1953; yorum aralıkları AAP/ACOG 2015 ortak bildirisine göre
- Kontrol tarihi
- Karşılaştırıldığı kaynaklar
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.