Klinik Aktivite Skoru (Graves oftalmopatisi)

Endokrinoloji

Diğer adları: Clinical Activity Score (CAS) und EUGOGO-Schweregrad der endokrinen Orbitopathie · Clinical Activity Score (Graves' orbitopathy) · Clinical Activity Score (CAS) and EUGOGO severity in Graves' orbitopathy

Ne için kullanılır

Klinik Aktivite Skoru (CAS), Graves orbitopatisinin (tiroid göz hastalığı) inflamatuvar aktivitesini değerlendirir: mevcut her bulgu için bir puan. Aktivite ve ağırlık ayrı ayrı derecelendirilir.

Sınıflama

KategoriAçıklama
CAS ilk vizit (7 madde)spontan retrobulber ağrı; göz hareketi denemesinde ağrı; göz kapağı kızarıklığı; konjonktival kızarıklık; göz kapağı şişliği; kemozis; karünkül veya plika inflamasyonu (şişliği).
CAS izlem (10 madde)7 madde artı 1–3 ay içinde: proptoziste ≥2 mm artış; göz hareketlerinde ≥8° azalma; görme keskinliğinde ≥1 Snellen satırı azalma.
Aktivite7 ilk maddeden CAS ≥3 = aktif hastalık.
EUGOGO ağırlığı – hafifgünlük yaşam üzerinde sınırlı etki.
EUGOGO ağırlığı – orta-ağırgörme tehdidi yok, ancak günlük yaşamı etkileyen klinik olarak anlamlı göz kapağı, yumuşak doku, proptozis veya diplopi tutulumu.
EUGOGO ağırlığı – görmeyi tehdit edendistiroid optik nöropati (DON) ve/veya korneal hasar (yıkım).

Kaynak

Clinical activity score as a guide in the management of patients with Graves' ophthalmopathy

Clin Endocrinol (Oxf) 1997;47:9–14 (Mourits MP et al.)

DOI: 10.1046/j.1365-2265.1997.2331047.x

PMID: 9302365

Sürüm
EUGOGO 2021 kılavuzunda kullanıldığı şekliyle CAS (Mourits 1997, 7 maddelik ilk / 10 maddelik izlem) ve EUGOGO ağırlık derecelendirmesi
Kontrol tarihi

Özgün kaynağı aç →

Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.

Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?

Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.

← Tüm sınıflamalar