4T skoru (HIT)
Hematoloji
Diğer adları: 4T-Score (HIT) · 4Ts score · 4Ts score for heparin-induced thrombocytopenia (HIT)
Ne için kullanılır
Heparinle indüklenen trombositopeni (HIT) için klinik test öncesi olasılık skoru; dört maddenin her biri 0–2 puan alır (toplam 0–8).
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| Trombositopeni | 2: trombosit düşüşü >%50 ve nadir ≥20 ×10⁹/L; 1: düşüş %30–50 veya nadir 10–19 ×10⁹/L; 0: düşüş <%30 veya nadir <10 ×10⁹/L. |
| Düşüşün zamanlaması | 2: 5.–10. günlerde belirgin başlangıç veya son 30 gün içinde heparin maruziyeti varsa 1 gün içinde; 1: 5.–10. günlerle uyumlu ancak net değil (ör. eksik sayımlar), 10. günden sonra başlangıç veya 30–100 gün önce maruziyet varsa 1 gün içinde; 0: yakın zamanda maruziyet olmadan 4 gün içinde düşüş. |
| Tromboz veya diğer sekeller | 2: kanıtlanmış yeni tromboz, heparin enjeksiyon yerlerinde deri nekrozu veya intravenöz heparin bolusu sonrası akut sistemik reaksiyon; 1: ilerleyici veya tekrarlayan tromboz, nekrotik olmayan (eritematöz) deri lezyonları veya şüphelenilen ancak kanıtlanmamış tromboz; 0: yok. |
| Trombositopeninin diğer nedenleri | 2: belirgin neden yok; 1: olası; 0: kesin. |
| Yorum | 0–3 düşük, 4–5 orta, 6–8 yüksek HIT test öncesi olasılığı. |
Kaynak
Evaluation of pretest clinical score (4 T's) for the diagnosis of heparin-induced thrombocytopenia in two clinical settings
J Thromb Haemost 2006;4:759–765 (Lo GK et al.)
DOI: 10.1111/j.1538-7836.2006.01787.x
PMID: 16634744
- Sürüm
- Lo ve ark. 2006 (HIT için test öncesi olasılık skoru)
- Kontrol tarihi
- Karşılaştırıldığı kaynaklar
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.