Alvarado skoru
Cerrahi ve anesteziyoloji
Diğer adları: Alvarado-Score · Alvarado score · MANTRELS score · Alvarado score (MANTRELS) for acute appendicitis
Ne için kullanılır
Alvarado skoru, akut apandisit şüphesinde sekiz klinik ve laboratuvar bulgusunu toplayarak 0–10 puanlık bir toplam verir (MANTRELS anımsatıcısı):
Sınıflama
| Kategori | Açıklama |
|---|---|
| M | ağrının sağ alt kadrana göçü: 1 puan. |
| A | anoreksi (veya idrarda keton): 1 puan. |
| N | bulantı veya kusma: 1 puan. |
| T | sağ alt kadranda hassasiyet: 2 puan. |
| R | rebound hassasiyeti: 1 puan. |
| E | ateş yüksekliği (orijinalde 37,3 °C üzeri): 1 puan. |
| L | lökositoz: 2 puan. |
| S | nötrofillerde sola kayma: 1 puan. |
| Yorum | toplam puan yükseldikçe apandisit olasılığı artar; orijinal makale 7–8'i olası, 9–10'u çok olası apandisit olarak adlandırdı. Alt aralıklar makaleler arasında farklı gruplanır (çoğunlukla 1–4 düşük, 5–6 belirsiz). |
Kaynak
A practical score for the early diagnosis of acute appendicitis
Ann Emerg Med 1986;15:557–564 (Alvarado A)
DOI: 10.1016/s0196-0644(86)80993-3
PMID: 3963537
- Sürüm
- Alvarado 1986 orijinal 10 puanlık skor
- Kontrol tarihi
Yayımlanmış sınıflamanın kendi sözlerimizle özeti. Özgün yayının yerini tutmaz.
Bu sınıflama hakkında bir sorunuz mu var?
Medelix klinik soruları kılavuzlardan ve çalışmalardan yanıtlar – her ifade kaynağıyla.